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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
11/02/2021 |
Actualizado : |
25/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
MENDOZA, A.; ACOSTA, Y. |
Afiliación : |
ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; YAMANDU MARTIN ACOSTA AZPIROZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Suplementación de vacas a pastoreo con ensilado de grano húmedo de maíz o concentrado comercial. [Supplementation of grazing cows with high-moisture corn grain silage or a commercial concentrate.] |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Veterinaria (Montevideo), Volumen 56, n.214, 2020 Jul - Dic, e20205621401.Doi: https://doi.org/10.29155/VET.56.214.1 |
ISSN : |
0376-4362 (impresa); 1688-4809 (en línea). |
DOI : |
10.29155/VET.56.214.1 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido 10 Abril 2020, Aceptado 12 Junio 2020, Publicado 17 Julio 2020. -- Publicación de la Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay (SMVU). |
Contenido : |
Resumen:
Se evaluó el efecto de suplementar con ensilado de grano húmedo de maíz o un concentrado comercial sobre el consumo y producción de vacas lecheras. Cuarenta vacas pastoreando una pradera sembrada fueron asignadas a los siguientes tratamientos según un diseño de bloques completos al azar durante 9 semanas: sin suplementación, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de ensilado de grano húmedo de maíz, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de un concentrado comercial. Aunque el consumo de pastura disminuyó al aumentar el nivel de suplementación, el consumo total de nutrientes fue mayor. La producción de leche, sólidos, y la ganancia de peso aumentó al incrementar el nivel de suplementación, pero no hubo efecto del tipo de suplemento, ni interacción entre ambos efectos. La suplementación de vacas a pastoreo resultó en un mejor desempeño productivo, pero el tipo de suplemento no tuvo efectos relevantes sobre la respuesta animal.
Abstract:
The effect of supplementation with high-moisture corn grain silage or a commercial concentrate on intake and milk production in dairy cows was evaluated. Forty cows grazing on improved pastures were assigned to five treatments according to a randomized complete block design for 9 weeks: no supplementation, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of high-moisture corn grain silage, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of a commercial concentrate. Although pasture intake decreased with increasing level of supplementation, total nutrient intake was higher. A higher milk, solids yield, and weight gain was observed with increasing level of supplementation. No effect of type of supplement or interaction between type of supplement and level of supplementation was observed for any trait. Supplementation of grazing cows resulted in a better performance,but type of supplement had no relevant effect on the animal?s response. MenosResumen:
Se evaluó el efecto de suplementar con ensilado de grano húmedo de maíz o un concentrado comercial sobre el consumo y producción de vacas lecheras. Cuarenta vacas pastoreando una pradera sembrada fueron asignadas a los siguientes tratamientos según un diseño de bloques completos al azar durante 9 semanas: sin suplementación, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de ensilado de grano húmedo de maíz, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de un concentrado comercial. Aunque el consumo de pastura disminuyó al aumentar el nivel de suplementación, el consumo total de nutrientes fue mayor. La producción de leche, sólidos, y la ganancia de peso aumentó al incrementar el nivel de suplementación, pero no hubo efecto del tipo de suplemento, ni interacción entre ambos efectos. La suplementación de vacas a pastoreo resultó en un mejor desempeño productivo, pero el tipo de suplemento no tuvo efectos relevantes sobre la respuesta animal.
Abstract:
The effect of supplementation with high-moisture corn grain silage or a commercial concentrate on intake and milk production in dairy cows was evaluated. Forty cows grazing on improved pastures were assigned to five treatments according to a randomized complete block design for 9 weeks: no supplementation, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of high-moisture corn grain silage, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of a commercial concentrate. Although pasture intake decreased with increasing level of supplementation... Presentar Todo |
Thesagro : |
CONSUMO; PRODUCCION DE LECHE; SUPLEMENTACION. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15002/1/Veterinaria-v.56.no.214.2020-Mendoza-Acosta.pdf
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Marc : |
LEADER 02885naa a2200205 a 4500 001 1061720 005 2023-07-25 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0376-4362 (impresa); 1688-4809 (en línea). 024 7 $a10.29155/VET.56.214.1$2DOI 100 1 $aMENDOZA, A. 245 $aSuplementación de vacas a pastoreo con ensilado de grano húmedo de maíz o concentrado comercial. [Supplementation of grazing cows with high-moisture corn grain silage or a commercial concentrate.]$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle history: Recibido 10 Abril 2020, Aceptado 12 Junio 2020, Publicado 17 Julio 2020. -- Publicación de la Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay (SMVU). 520 $aResumen: Se evaluó el efecto de suplementar con ensilado de grano húmedo de maíz o un concentrado comercial sobre el consumo y producción de vacas lecheras. Cuarenta vacas pastoreando una pradera sembrada fueron asignadas a los siguientes tratamientos según un diseño de bloques completos al azar durante 9 semanas: sin suplementación, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de ensilado de grano húmedo de maíz, suplementación con 3 o 6 kg de materia fresca de un concentrado comercial. Aunque el consumo de pastura disminuyó al aumentar el nivel de suplementación, el consumo total de nutrientes fue mayor. La producción de leche, sólidos, y la ganancia de peso aumentó al incrementar el nivel de suplementación, pero no hubo efecto del tipo de suplemento, ni interacción entre ambos efectos. La suplementación de vacas a pastoreo resultó en un mejor desempeño productivo, pero el tipo de suplemento no tuvo efectos relevantes sobre la respuesta animal. Abstract: The effect of supplementation with high-moisture corn grain silage or a commercial concentrate on intake and milk production in dairy cows was evaluated. Forty cows grazing on improved pastures were assigned to five treatments according to a randomized complete block design for 9 weeks: no supplementation, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of high-moisture corn grain silage, supplementation with 3 or 6 kg (as fed) of a commercial concentrate. Although pasture intake decreased with increasing level of supplementation, total nutrient intake was higher. A higher milk, solids yield, and weight gain was observed with increasing level of supplementation. No effect of type of supplement or interaction between type of supplement and level of supplementation was observed for any trait. Supplementation of grazing cows resulted in a better performance,but type of supplement had no relevant effect on the animal?s response. 650 $aCONSUMO 650 $aPRODUCCION DE LECHE 650 $aSUPLEMENTACION 700 1 $aACOSTA, Y. 773 $tVeterinaria (Montevideo), Volumen 56$gn.214, 2020 Jul - Dic, e20205621401.Doi: https://doi.org/10.29155/VET.56.214.1
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
11/09/2014 |
Actualizado : |
04/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
A - 2 |
Autor : |
BONNECARRERE, V.; BORSANI, O.; DIAZ, P.; CAPDEVIELLE, F.; BLANCO, P.H.; MONZA, J. |
Afiliación : |
MARIA VICTORIA BONNECARRERE MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PAOLA ALEXANDRA DIAZ DELLAVALLE, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; FABIAN MARCEL CAPDEVIELLE SOSA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; PEDRO HORACIO BLANCO BARRAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Response to photoxidative stress induced by cold in japonica rice is genotype dependent. |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
Plant Science, 2011, 180 (5): 726-732. |
Volumen : |
180 |
Páginas : |
p.726-732 |
ISSN : |
0168-9452 |
DOI : |
10.1016/j.plantsci.2011.01.023 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: received 25 November 2010; received in revised form 27 January 2011; accepted 31 January 2011; available online 15 February 2011. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Two japonica rice genotypes, INIA Tacuarí and L2825CA, were analyzed for tolerance to low temperature during early vegetative growth. Effect on photosynthesis, energy dissipation, pigment content, xanthophyll-cycle pool conversion, hydrogen peroxide accumulation, oxidative damage and antioxidant enzyme activities were determined to better understand potential mechanisms for cold tolerance. Photoinhibition was measured using chlorophyll fluorescence and oxidative damage by lipid peroxidation and electrolyte leakage. Both genotypes were demonstrated to be cold tolerant which was consistent with their reduced levels of photoinhibition and oxidative damage compared with a cold-sensitive genotype during chilling stress. The strategy for cold tolerance differed between the two genotypes, and involved different mechanisms for disposal of excess energy. The presence of high lutein concentrations and the existence of active non-harmful energy dissipation processes through the xanthophyll cycle appeared to be responsible for chilling tolerance in INIA Tacuarí. On the other hand, increased cold tolerance of L2825CA relative to INIA Tacuarí was related to the higher constitutive superoxide dismutase (SOD, EC 1.15.1.1), ascorbate peroxidase (APX, EC 1.11.1.11) and catalase (CAT, EC 1.11.1.6). |
Palabras claves : |
ANTIOXIDANT ENZYMES; CHILLING; ENERGY DISSIPATION; OXIDATIVE STRESS; PHOTOINHIBITION. |
Thesagro : |
ARROZ; FITOMEJORAMIENTO; INIA TACUARI; TOLERANCIA A FRIO. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
Marc : |
LEADER 02400naa a2200349 a 4500 001 1012830 005 2019-11-04 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0168-9452 024 7 $a10.1016/j.plantsci.2011.01.023$2DOI 100 1 $aBONNECARRERE, V. 245 $aResponse to photoxidative stress induced by cold in japonica rice is genotype dependent.$h[electronic resource] 260 $c2011 300 $ap.726-732 180 490 $v180 500 $aArticle history: received 25 November 2010; received in revised form 27 January 2011; accepted 31 January 2011; available online 15 February 2011. 520 $aABSTRACT. Two japonica rice genotypes, INIA Tacuarí and L2825CA, were analyzed for tolerance to low temperature during early vegetative growth. Effect on photosynthesis, energy dissipation, pigment content, xanthophyll-cycle pool conversion, hydrogen peroxide accumulation, oxidative damage and antioxidant enzyme activities were determined to better understand potential mechanisms for cold tolerance. Photoinhibition was measured using chlorophyll fluorescence and oxidative damage by lipid peroxidation and electrolyte leakage. Both genotypes were demonstrated to be cold tolerant which was consistent with their reduced levels of photoinhibition and oxidative damage compared with a cold-sensitive genotype during chilling stress. The strategy for cold tolerance differed between the two genotypes, and involved different mechanisms for disposal of excess energy. The presence of high lutein concentrations and the existence of active non-harmful energy dissipation processes through the xanthophyll cycle appeared to be responsible for chilling tolerance in INIA Tacuarí. On the other hand, increased cold tolerance of L2825CA relative to INIA Tacuarí was related to the higher constitutive superoxide dismutase (SOD, EC 1.15.1.1), ascorbate peroxidase (APX, EC 1.11.1.11) and catalase (CAT, EC 1.11.1.6). 650 $aARROZ 650 $aFITOMEJORAMIENTO 650 $aINIA TACUARI 650 $aTOLERANCIA A FRIO 653 $aANTIOXIDANT ENZYMES 653 $aCHILLING 653 $aENERGY DISSIPATION 653 $aOXIDATIVE STRESS 653 $aPHOTOINHIBITION 700 1 $aBORSANI, O. 700 1 $aDIAZ, P. 700 1 $aCAPDEVIELLE, F. 700 1 $aBLANCO, P.H. 700 1 $aMONZA, J. 773 $tPlant Science, 2011, 180 (5): 726-732.
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